31 август 2009 г.

мръсна хаванска трилогия

Педро Хуан Гутиерес
Мръсна хаванска трилогия
„Сега се уча да не вземам нищо на сериозно. Човек може да допусне хиляди малки грешки. Това не е важно. Но ако грешките са големи и тежат на съвестта му, единственото, което му остава е да не се взема на сериозно. Само така би могло да се избегне страданието. Продължителното страдание може да бъде смъртоносно.”

„Сексът не е за хора със скрупули. Сексът е обмяна на сокове, флуиди, слюнка, дъх и силни миризми, урина, семенна течност, лайна, пот, микроби, бактерии. Или не е. Ако е само нежност и небесна духовност, то тогава остава една стерилна пародия на това, което би могъл да бъде. Едно нищо.”

„Европейките са страшно сковани и ти дават хиляди възможности да им кажеш „не”. „ И да останеш доволен от стореното.”

„Имах нужда от малко ром, но нямаше как да намеря. Имах някакви пари, но нямаше какво да се купи. Легнах да спя.”

„Всички искат да ги гледат, да ги слушат под светлините на прожектора. И, ако е възможно, да ги купят, да ги наемат, да ги прелъстят. „Всички искат” ли написах? Хм, не е точно. Трябваше да сложа „Всички искаме да бъдем видени и чути.”

Don’t complete. Play.”

„Ако имаш собствени идеи – дори да не са много на брой – трябва да знаеш, че ще срещаш постоянно мрачни лица, хора, които ще се опитват да ти се противопоставят, да те унижават.”

„Човек трябва да ревнува само това, което си заслужава. Това, което е истински важно, а не да се хаби да ревнува всичко. Но жените не мислят така.”

„Ако си прекарал първите 14 години от живота си като кротък и улегнал тип, който вярва на всичко, което му говорят, почти е невъзможно след това да се научиш да казваш „не”, „вървете по дяволите” и „оставете ме на мира”.

„Имах три възможности – да закоравея, да полудея или да се самоубия. Така че решението беше взето лесно – трябваше да закоравея.”

„Бяха едни съвсем отчаяни хора. А може би смели или глупави. Не знам. Подозирам, че смелостта и глупостта вървят ръка за ръка.”

„Бях изтощен. Търсенето на равновесие винаги ме изкарва от равновесие. Стремях се единствено към вътрешен мир.”

„Слушай единствено себе си. Отнема време, но си струва…Не че е по-добре или по-зле. Просто няма друг начин.”

„Да му еба майката! Всичко се решава с бутилка ром и разговор с някого – дали с жена, дали с Бог или с приятел…”

„Мен обаче никога не ме е интересувало хорското мнение. Всеки път, щом съм се съобразявал с него, или съм се преебавал, или съм се обърквал и накрая винаги се е налагало да зарежа всичко и да започна от начало.”

„Бяха му инжектирали дълбоко в мозъка илюзията, че има власт. Това е единственият начин да превърнеш хората в наемници: да ги убедиш, че са част от структурата на властта.”

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари:

Публикуване на коментар